Groteske sagsbehandlingstider for anker i Udlændingenævnet

Op til mindst 3 års sagsbehandlings tider for en anke forhindrer ægtefæller i at få visa til Danmark.

Nu om dage i et meget moderne demokrati i Danmark er det ikke ualmindeligt, at en dansk statsborger og dennes ægtefælle skal vente i mindst 3 år for at få behandlet en anke i Udlændingenævnet  af sin ægtefælles afslag på familiesammenføring eller en inddragelse af en opholdstilladelse.

Udlændingenævnet er den sidste indstands, der kan give medhold i en anke om inddragelse af en ægtefælles opholdstilladelse, afslag på visa, familiesammenføring, arbejdstilladelser m.v. Normalt skal man udrejse af Danmark under en anke.

Hvad den undrende danske befolkning ikke ved, er at den udenlandske ægtefælle, ikke kan modtage et visa til Danmark for at besøge sin ægtefælle, der i de fleste tilfælde er en dansk etnisk statsborger.

Indvandrerrådgivningen oplever i rigtig mange af vore ankesager, at det tager mellem 2 og 3 år inden anken er afgjort.

Vi har aktuelt en ankesag, der nu har 3 års ”fødselsdag” i Udlændingenævnet, det er på grund af en mindre vestjysk kommune ikke i tide før en sommerferie har indkaldt den familiesammenførte kvinde til et af den danske stat pålagt integrationsmøde i kommunen, således hun kunne modtage dansk undervisning, inden hun senest 6 måneder efter sin familiesammenføring skulle tage en nødvendig og tvungen dansk prøve. Konsekvensen af den manglende dansk-prøve blev, at hendes opholdstilladelse blev inddraget, og hun måtte forlade Danmark.

Problematikken med de alt for lange sagsbehandlingstider for anker i Udlændingenævnet viser i et svar fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i november 2019, var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i Udlændingenævnet i første halvår af 2013 149 dage, mens den i 2019 under samme periode var 273 dage den længste sagsbehandlingstid siden nævnets oprettelse.

Nu kan Udlændingenævnet ”smykke” sig med en ny rekord i ankesagen fra Indvandrerrådgivningen – 740 dage – næsten 3 gange så lang sagsbehandlingstid i en sag.

I november 2020 undersøgte Folketingets Ombudsmand problematikken med de alt for lange sagsbehandlingstider i Udlændingenævnet, samt  Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyste, at det har stor opmærksomhed på, at der sker en nedbringelse af sagsbehandlingstiden i nævnet, og at det er forventningen, at de nye tiltag vil have indvirkning på sagsbehandlingstiden.

Indvandrerrådgivningen må bare konstatere, at hverken Folketingets Ombudsmand eller udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har kunnet udvirke en varig løsning på de alt for lange sagsbehandlingstider. Indvandrerrådgivningen må konstatere, at en sagsbehandlingstid på mindst 2 år er det normale i Udlændingenævnet, og i det omtalte tilfælde næsten 3 år.

Med venlig hilsen,
Kontorleder
Leif Randeris

Udgivet i Artikler og tagget .